Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Τα δέντρα που πληγώναμε.

Τρεις φωτό από το 2008




Πέρυσι το καλοκαίρι στενοχωρήθηκα που είδα κομμένα τα δύο δέντρα στη Μόρφα πάνω απ' τη Βοβούσα. Επί δύο χρόνια μας έδιναν σκιά αν και δεν μας προστάτευαν από τον διαολεμένο βοριά.

Τώρα φαίνεται πως μετατράπηκαν σε πρόχειρο απάνεμο καταφύγιο για τσοπάνηδες, δασοπυροβέστες, περαστικούς και τεχνικούς συμβούλους.

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εμ φάγαν τα δεντράκια, εμ φτιάξαν και το ελεεινό περίφραγμα κάτω απ το δένδρο.
Πιστεύω οι δράστες δεν ήταν Ββστς, τόσο λόγω του κάκιστου τρόπου κοπής των κορμών όσο και της ανύπαρκτης μαστοροσύνης στην κατασκευή.
Ββσλγς

aris είπε...

Δυστυχώς η νοοτροπία της προχειρότητας φτάνει παντού....

bernardina είπε...

Ποτέ μου δεν μπόρεσα, και δεν πρόκειται, να καταλάβω πώς αρκούνται στην ακαλαισθησία και πώς την ανέχονται -αν δεν την δημιουργούν κιόλας- οι Νεοέλληνες, ένας λαός που ανέκαθεν διακρινόταν για το ιδανικό πάντρεμα χρηστικότητας και αισθητικής. Πού στο διάβολο χάθηκε το μεράκι; Γιατί απ' άκρη σ' άκρη αυτή η χώρα (με ελάχιστες εξαιρέσεις) διακρίνεται για τη βρωμιά και την αχαροσύνη της;
Και τι τους έφταιγαν τα δύσμοιρα τα δέντρα; Είχαν ξεραθεί; Είχαν χτυπηθεί από κεραυνό; Είχαν αρρωστήσει; Γιατί στην οργή τα έκοψαν;
Συγχίστηκα πάλι...
Καλημέρα, πάντως.

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα είπε...

Έβαλα κι άλλες τρεις φωτό από παλιότερα.

Ββσλγε, αν προσέξεις έχουνε χρησιμοποιηθεί μόνο οι «φλούδες», το έξω-έξω από τον κορμό, το υπόλοιπο το πήραν.

Μπέρνι: η αλήθεια είναι ότι εκεί γύρω -βορειότερα- είχα δει πεύκα χτυπημένα από αρρώστια. Ίσως να τα έκοψαν για να μην περάσει η αρρώστια νότια του αυχένα της Μόρφας.

Ανώνυμος είπε...

Σκύλε, καραμπινάτη παράνομη υλοτόμηση ήτανε! Ούτε αρρώστιες ούτε άλλες ιστορίες. Αν τα πεύκα αυτά ήταν άρρωστα, δεν θάπρεπε προληπτικά να κοπεί και το διπλανό τους;
Τα δέντρα κόπηκαν γιατί ήταν άριστα προσβάσιμα, δίπλα στο δρόμο, ούτε σύρσιμο ούτε άλλες μανούβρες για το φόρτωμά τους. Κόπηκαν βιαστικά και νύχτα, γι αυτό άφησαν και το αφύσικα ψηλό υπόλοιπο του κορμού τους. Οι «φλούδες» στον φράχτη που λες, είναι οι λεγόμενες «άκρες», οι οποίες προκύπτουν μόνο από επεξεργασία σε πριονιστήριο, αποκλείεται να κόπηκαν με αλυσοπρίονο επί τόπου. Τα ξύλα τα φέραν από αλλού, διαφέρουν εξάλλου μεταξύ τους.
Άλλοι, λοιπόν, οι εγκληματίες της κοπής και άλλοι οι της κατασκευής.
Ββσλγς

aKanonisti είπε...

Θα συμφωνήσω με τον Ββσλογ...
Τα ξύλα της κατασκευής σίγουρα εχουν μεταφερθεί από αλλού...
Είναι διαφορετικά...και ορισμένα έχουν παλιά σκουριασμένα καρφιά...

Τι κρίμα....

αερικο είπε...

Καλη χρονια Σκυλε της Βαλια Καλντα!

Ανοιξε εκεινο το μαιλ που καταληγει στην "υπογα" :-)
εχει αλλη μια φωτο της Μορφας απο 20/7/2008

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα είπε...

Καλή χρονιά, φιληνάδα,
δεν έφτασε ακόμα.
Απεικονίζει κάναν ολιγομίλητο τύπο;-)))

Ανώνυμος είπε...

Μια χαρα παντρεύτηκε η χρηστικότητα και η αισθητική παλιοελιτιστές. Πώς θα γράφατε πριν το ΑΕΚ 21 στα δέντρα; Κάθετα; Μπλιαχ.

Ανώνυμος είπε...

Καλή χρονιά εύχομαι και καλώς σας βρίσκω στο μπλογκοχώρο. Θεωρώ πως η κοπή δέντρων είναι γνωστό ότι διαταράσσει την ισορροπία της φύσης, πόσο μάλλον όταν κοπεί για να αποτελέσει στάση-στάθμευση βοσκών, περαστικών, οδοιπόρων. Απ'ότι παρατηρώ στη φωτογραφία όχι μόνο τα έκοψαν αλλά μερίμνησαν και με άριστο αρχιτεκτονικό τρόπο για τον σκοπό που τα έκοψαν!

Ανώνυμος είπε...

Δεν ήξερα που ν’ αφήσω αυτό το μήνυμα, προσπάθησα ανεπιτυχώς να σου στείλω κι ένα e-mail, το αφήνω λοιπόν εδώ. Όλο το απόγευμα έβλεπα τις φωτογραφίες σου. Μέρη που έχω πάει, μέρη που δεν έχω πάει, μέρη που θέλω να πάω, μέρη που φοβάμαι να πάω. Ένιωθα ότι με είχαν στήσει στον τοίχο και με πυροβολούσαν.

Πώς να σου το εξηγήσω; Και τι να καταλάβεις; Ξαναγύρισα στην έρημό μου. Μία μικρή, υγρή, ζεστή επαρχιακή πόλη που θα είναι ο δεσμοφύλακάς μου για τους επόμενους μήνες. Σκέφτομαι το σκύλο που ήρθε στο απόγευμά μου μ’ έναν τρόπο τόσο απρόσμενο και καταπραϋντικό, που ξέχασα για λίγο την έρημο.

Δεν ξέρω να βγάζω φωτογραφίες. Όταν πάω να φωτογραφήσω κάτι εξαφανίζεται. Σ’ ευχαριστώ, λοιπόν, για τις φωτογραφίες που θα έβγαζα εγώ αν μπορούσα.