Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2009

Qui Prodest? (Ποιός ωφελείται;)

Ο τίτλος είναι δανεικός από τη φίλη μου, τη «zouzou». Και υποδηλώνει το απλούστατο:
να αναρωτηθούμε ποιός κερδίζει από την προχτεσινή βλακεία/προβοκάτσια.

Βγήκα και σήμερα βόλτα στη γειτονιά και κατηφόρισα την οδό Κουντουριώτου. Ήμουν, περίπου, στο ύψος από το οποίο ελάλησαν τα Καλάζνικοφ και τα MP5 (καμία σχέση με τα .mp3!) όταν είδα δεξιά μου, σε ένα παράθυρο ημιορόφου δύο πιτσιρίκια να χαζεύουν την κίνηση του δρόμου.

Απέναντί τους και λίγο παρακάτω είναι η τζαμαρία που έσπασε από τη χειροβομβίδα, με την οποία κάλυψαν την αναχώρησή τους οι άγνωστοι κουμπουροφόροι.

Στο απόσπασμα του Google Earth φαίνεται με κίτρινο (κλικ πάνω του να μεγαλώσει) η τροχιά των βλημάτων. Περί τα 110 μέτρα διένυσαν οι 3-4 βολίδες που καρφώθηκαν στον πίσω τοίχο του Αρχαιολογικού Μουσείου.

Τα πιτσιρίκια, αμέριμνα, χάζευαν το θέαμα. Δεν τολμώ να πιστέψω τι θα είχε συμβεί εάν το βράδυ που έπεσαν οι μπαλωθιές, κάποιο απ' αυτά είχε ανοίξει το παράθυρο να δει τι τρέχει. Θα ήταν κι αυτό παράπλευρη απώλεια;

Εδώ πανοραμική του πεδίου βολής.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όλο και περισσότερο πείθομαι ότι μια καινούργια οργάνωση γεννιέται.
Η δυσκολία μου έγκειται στο γεγονός ότι στην σημερινή εποχή, του μεγάλου αδερφού, πίστευα ότι είναι αδύνατον να επαναληφθεί το φαινόμενο 17Ν
Ένας ακόμη λόγος είναι η απουσία πολιτικού μηνύματος απ την πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση ( άρα ποιος και ο λόγος ύπαρξης της??) σε σχέση με την 17Ν, που στα χρόνια της ύπαρξης της έπαιξε ΚΑΙ αυτόν τον ρόλο ( τουλάχιστον στα πρώτα της βήματα)
Δεν ξέρω
Δυσκολεύομαι να βγάλω άκρη
Καλησπέρα σκύλε
Και προσοχή στα μέρη που κυκλοφοράς

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα είπε...

Καπιτάνο, δεν πρόκειται για πρωτοεμφανιζόμενους. Εχουν κάνει κι άλλες «ενέργειες» αλλά τέτοιο καραγκιοζλίκι ποτέ!

Ανώνυμος είπε...

Σκύλε
ξέρω για τις άλλες ενέργειες που κάνανε οι οποίες έχουν κι άλλα "καραγκιοζλίκια"
Με το : "απουσία πολιτικού μηνύματος-λόγου απ την πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση" εννοώ την ανυπαρξία προκήρυξης στην πρώτη της εμφάνιση στης 5/9/2003 στα δικαστήρια της Ευελπιδων που απολογούταν η 17Ν
(η προκήρυξη ήρθε κάτι μήνες αργότερα!! 14/3/ 2004)
Το γεγονός λοιπόν εκείνο με είχε βάλει σε σκέψεις για το, τι, πως, και γιατί της όλης φάσης, γιατί μην ξεχνάς ότι τότε τα Αμερικανάκια είχαν εγκατασταθεί μόνιμα στο Ελάντα λόγο Ολυμπιακών αγώνων!
Ακόμη και σήμερα λοιπόν δυσκολεύομαι να βγάλω άκρη μιας και συνεχίζω να πιστεύω ότι στην εποχή του "μεγάλου αδερφού" δεν μπορεί να επαναληφθεί το φαινόμενο ( με την έννοια της μακράς δράσης ) της 17Ν
Και τα 5 χρόνια ύπαρξης της είναι ήδη πολλά ....

( απ ότι βλέπω τώρα λείπει και ένα "δεν" πριν από το πείθομαι του πρώτου σχολίου στο οποίο εξηγώ στην συνέχεια τους λόγους της δυσκολίας μου )
Νύχταααα

Ανώνυμος είπε...

Κατάφεραν να μεταστρέψουν το κλίμα. Μία ζύμωση που είχε ξεκινήσει "μήπως δεν είναι και πολύ λογικό να οπλοφορούν οι μαάδες και γενικά οι μπάτσοι που περιπολούν αλλά δε διώκουην το οινό έγκλημα;", τέλειωσε ως δια μαγείας. Σ' αυτό το κλίμα, σ' αυτή τη συγκυρία, παίρνω θέση. "Βλέπω σρατό, βλέπω αστυνομία, δε βλέπω Διαμαντή σ' αυτή τη διμοιρία". Είναι χυδαιότηατα το ξέρω, γι' αυτό ας συμμαζευτώ, "έχει ηλήθεια τη δική της συννταή, μπουρλότο και φωτιά σε κάθε φυλακή". Γαμώ την παναγία ξυπνάτε, τώρα είναι ή ποτέ.

Green_revenger είπε...

Ακούω κι εγώ τον τελευταίο καιρό για "βλακεία". Δεν μπορώ ρε πούστη μου όμως να το αγοράσω τόσο φτηνά. Too good to be true που λένε και στο χωριό μου.
Προφανώς ωφελείται αυτός που όλοι υπονοούμε. Αλλά γιατί "βλακεία"; Γιατί όχι καλά προσχεδιασμένη παρακρατική προβοκάτσια, η οποία απλά χάλασε από το γεγονός ότι το παιδαρέλι δεν πέθανε τελικά;
Μήπως, τελικά, η όλη ενέργεια έτεινε να μας κάνει να δεχτούμε αμάσητα τη θεωρία της "βλακείας";
Και μία γλωσσολογική συνεισφορά : το qui prodest δίνει a qui profite le crime στα γαλλικά.
Ε, είναι πιο trendy όπως και να το κάνουμε.
Καλημέρα και κουράγιο.

demetrat είπε...

το ίδιο ακριβώς έλεγε και η γιαγιά μου.
"αμάν μικρόπονο, σούς, κάτσε να διούμε ποίος θα βγάλει διάφορο, και μετά θα σε πω ποίος το έκανε"
Από τότε περιμένω και γώ να δω τον ποίον.
Χοντροδουλειά, σκύλε μου.
Χοντροδουλειά από μαλάκες που απευθύνεται σε μαλάκες.
πρόσεχε εκεί που κυκλοφοράς, γιατί πάλι συγκεκριμένους θα σούρουν στις γάδες.
καλημέρα και καλή χρονιά .
δ

ps είπε...

γεια σου συναδελφε σκυλε!!!

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα είπε...

Γουφ και σε σένα! Ερχομαι στις σελίδες σου να σε μυρίσω...