Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2007

Κλάφ'τα, Χαράλαμπε!


Αχ, ρε μαύρε, Χαράλαμπε Α. Μαντέλλο! Άφησες το χωριό σου, τα ωραία Θεοδώριανα της Άρτας, για να σκοτωθείς σε κάποιο λασπωμένο λόφο της Κορέας το 1952... Και τι κέρδισες; Σε κάναν πλάκα!

11 σχόλια:

inlovewithlife είπε...

Κλάφτα πράγματι.

Τρομερό χωριό τα Θεοδώριανα. Λίγο πιο κάτω μένει (μένει ακόμα;) και μια αρκούδα που της έχουν βγάλει και όνομα. Στον καταράκτη πήγες;

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα είπε...

Πολύ τρομερό. Αλλά πού να 'βλεπες την προς τα πάνω συνέχεια του μνημείου.
Ο καταρράκτης; Πολύ ανήφορο, ρε παιδί μου!

Kapetanios είπε...

Πλάκα πλάκα δεν ήταν και λίγοι οι τότε μισθοφόροι που δεν είχαν στον ήλιο μοίρα στην Ελλάδα και παίρνανε των οματιών τους, παρατούσαν μάνες με παιδιά και τρέχανε να καταταχτούν στην "λεγεώνα των ξένων".
Εξασφάλιζαν ένα καλό μηνιάτικο που πήγαινε στην πατρίδα( στην οικογένεια τους) και μια καλή σύνταξη για τα γεράματα ( εάν πρόφταναν να γεράσουν)

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα είπε...

Αν δεν με απατά η μνήμη μου, οι στρατιώτες δεν είχαν δικαίωμα επιλογής. Ήταν φρέσκος ακόμα ο Εμφύλιος και δεν τους έπαιρνε να κάνουν τσιριμόνιες, αλλαγή του Ι και τέτοια που μάθαμε πολύ αργότερα. Ίσως να έπαιρναν κάνα μισθουλάκο, αξιολογότερο του αντίδωρου, με το οποίο πληρώνονταν στην Ελλάδα αλλά όχι και τίποτις αξιόλογα λεφτά.

zepos είπε...

Για φαντάσου όμως μετά από τόσα χρόνια να γίνονται τα ίδια;
Να στέλνουμε φαντάρους στο Αφγανιστάν και αλλού για την δόξα του ΝΑΤΟ;

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα είπε...

Αντιγράφω από το site του Υπ.Εθ.Α.:

«Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν σήμερα στις παρακάτω ειρηνευτικές αποστολές:

• Ελληνική Δύναμη Βοσνίας(ΕΛΔΥΒ)
• Ελληνική Δύναμη Αλβανίας (ΕΛΔΑΛ)
• Ελληνική Δύναμη Κοσσυφοπεδίου (ΕΛΔΥΚΟ)
• Ελληνική Δύναμη Αφγανιστάν (ΕΛΔΑΦ)
• Επιχείρηση «Active Endeavour» (Ενεργός Προσπάθεια)
• Επιχείρηση «Enduring Freedom» (Διαρκής Ελευθερία)

ενώ συμμετέχει με παρατηρητές σε μικρότερες διεθνείς ειρηνευτικές αποστολές.

Στα πλαίσια του προγράμματος «Σύμπραξη για την Ειρήνη» λειτουργεί στο Κιλκίς το Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης (ΠΚΕΕΥΕ), ο σκοπός του οποίου είναι η προσφορά θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης υψηλού επιπέδου, σύμφωνα με τα σύγχρονα διεθνή πρότυπα (ΟΗΕ, ΟΑΣΕ, ΝΑΤΟ, ΔΕΕ), για όλα τα θέματα των επιχειρήσεις υποστήριξης της ειρήνης σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και σε πολυεθνικές υπομονάδες και μονάδες πριν την ανάπτυξή τους για εκτέλεση συγκεκριμένης αποστολής,).
»

ΠανωςΚ είπε...

Είναι να του λυπάσαι αλλά και να τους βριζεις τους κακομοίρηδες. Μια από τις πρώτες μου αγγαρείες ήταν λάντζα στο τραπέζωμα υποδοχής της Ελληνικής Δύναμης Αφγανιστάν της Αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας. Από τη μια πέφτανε σαν τα λιγούρια στα κοψιδια και σου ραγίζανε την καρδια με τις ιστορίες τους για το πόσο πίσω ήταν οι δικές μας εγκαταστασεις εκεί σε σχέση με των υπολοίπων χωρών, και από την άλλη δεν σταματήσανε να τρώνε και να πίνουνε σχεδόν μέχρι το εγερτήριο γαμώ την τρέλα τους...

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα είπε...

Οι μόνιμοι που πάνε σε τέτοιες αποστολές είναι καραλιγούρια, γμτστανιό τους! «Ό,τι φάνε, ό,τι πιούνε κι ό,τι αρπάξει ο κ**ος τους» μόνο που δεν αντιλαμβάνονται ότι μπορεί να αρπάξει και καμιά σφαίρα.

Kapetanios είπε...

Είναι πολλά τα λεφτα( σε σχέση με αυτά που παίρνουν εδώ) Σκύλε!
Τουτέστιν βάζουν μέσο για να πάνε.
Όσο για την λεγεώνα των ξένων, η μάνα του πεθερού μου έπαιρνε σύνταξη 350 ντολαρς το 1990 από τον γέρο που πέθανε!

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα είπε...

Ο παππούς της καλής σου πέθανε στην Κορέα; Ε, τον έρμο!
Μήπως δίνανε συντάξεις μόνο στους συγγενείς των νεκρών;

demetrat είπε...

Στήν Κορέα , τότε, οι φαντάροι,δέν είχαν επιλογή ,καί νομίζω πώς ούτε και οι χαμηλόβαθμοι αξιωματικοί τους.Τό ένδοξο ελληνικό κράτος τους έστειλε για να ευχαριστήσει την κυβέρνησι του μπάρμπα.
Κάτι γόνοι εθνικοφρόνων πήγανε μέ τη θέλησή τους, αλλά τα φαντάρια απ τά χωριά της ελλάδας δέν ήξεραν ούτε πού πέφτει η πρωτεύουσα του νομού τους, όχι η κορέα;
δήμητρα