Τετάρτη 25 Απριλίου 2007

Ευχαριστώ, βρε παιδιά! Part II


Που με το γράφιτί σας μου φτιάξατε την καθημερινή διαδρομή στη γωνία Μαυρο(μι)χάλη και Ναυαρίνου.


«Πάρε παλιόκοσμε...» λέει -αντί υπογραφής- ο μικρός παλαιστίνιος, ο κατά Πολύδωρα λιθορίπτης. Ως μέρος του παλιόκοσμου αυτού, πήρα (μιαν ανάσα ελευθερίας και κουράγιο) και προχώρησα...


Ενημέρωση: μετά από δύο μόλις μέρες, είδα ότι οι χούλιγκαν είχαν σπεύσει να το ρυπάνουν. Μην διαθέτοντας στοιχειώδη λόγο, δεν διαθέτουν και τη δυνατότητα να χαρούν μια οποιαδήποτε μορφή τέχνης. Ούτε καν ένα γκολ! Είδαν το κίτρινο και αταβιστικά έσπευσαν να προσθέσουν την κουτσουλιά τους...

7 σχόλια:

gerasimos είπε...

Υποθέτω το 'λιθορίπτης' προέρχεται κατευθείαν από το στόμα του Πολύδωρα.

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα είπε...

Και δυστυχώς δεν προορίζεται για το κεφάλι του. Με τέτοιες κοτρώνες που μας πετάει!

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

τα γκράφιτι είναι έργα Τέχνης. Και κάποιες φορές λένε μεγάλες αλήθειες...

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα είπε...

Και κυρίως τις λένε, καλύπτοντας την μεγαλύτερη και τραγικότερη αλήθεια απ' όλες: τους άθλιους, γκρίζους τοίχους της πόλης.

Ανώνυμος είπε...

Με αφορμή το περιεχόμενο και όχι την αισθητική του Γκράφιτι....

Στη διάρκεια του Δεύτερου Πολέμου του Οπίου οι Κινέζοι εξαπέλυαν επιθέσεις στους Βρεττανούς και Συνοδοιπόρους «Δημοκράτες», «Εκπολιτιστές» με κάθε είδους μέσα.
Επιθέσεις αυτοκτονίας, πειρατείες σε πλοία, μαζικές δηλητηριάσεις του ευρωπαικού πληθυσμού στο Χονγκ-Κονγκ, απαγωγές,εκτελέσεις, που και τότε και τώρα καταγγέλονται από τον «Πολιτισμένο» Δυτικό Τύπο ως «βαρβαρότητα» «τρομοκρατία» «ασύμμετρος πόλεμος»

Η ελαφρά ειρωνία του σχόλιου (κοινώς δούλεμα) του Έγγελς προς τον «Πολιτισμένο» Τύπο είναι απολαυστική.
Στο ίδιο κείμενο περιγράφει πως κάποιοι και γιατί αντιδρούν(εν προκειμένω οι Κινέζοι) έχοντας λιγότερα πολεμικά – στρατιωτικά μέσα ενάντια σε Στρατό Κατοχής.
Στην θέση των τότε Κινέζων μπορείτε να βάλετε π.χ. τους Βιετναμέζους, Παλαιστίνιους, Ιρακινούς ...

«...Οι φλυαρούντες περί πολιτισμού οι οποίοι ρίχνουν πύρινες οβίδες σε μία ανυπεράσπιστη πόλη και προσθέτουν τους βιασμούς στους φόνους,μπορούν να αποκαλούν το σύστημα αυτό δειλό, βάρβαρο, φρικαλέο.
Τι νοιάζει, όμως αυτό τους Κινέζους αν είναι αποτελεσματικό;
Αφού οι Βρετανοί μεταχειρίζονται τους Κινέζους σαν βάρβαρους, δεν μπορούν να αρνηθούν και όλα τα αγαθά της βαρβαρότητάς τους...»

«..Οι φλυαρούντες περί πολιτισμού δεν θα πρέπει να ξεχνούν οτι, σύμφωνα με όσα οι ίδιοι πράττουν,
δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν τα ευρωπαικά μέσα καταστροφής με τα συνήθη δικά τους(των Κινέζων) πολεμικά μέσα. Εν συντομία αντί να ηθικολογεί κανείς για τις τρομερές φρικαλεότητες των Κινέζων, όπως κάνει ο ιπποτικός εγγλέζικος τύπος, θα έπρεπε καλύτερα να αναγνωρίσουμε οτι αυτός είναι πόλεμος pro aris er focis (υπέρ βωμών και εστιών),
ένας λαικός πόλεμος για την διάσωση της κινέζικης εθνότητας, με όλη την παραφορτωμένη προκατάληψη, ανοησία, αμάθεια και λόγια βαρβαρότητα της αν θέλετε – ένας λαικός πόλεμος, πάντως.

Και σε έναν λαικό πόλεμο τα μέσα που χρησιμοποιεί το εξεγερμένο έθνος δεν μπορούν να μετρηθούν με τους κοινώς αναγνωριμένους κανόνες διεξαγωγής τακτικού πολέμου, ούτε με οποιοδήποτε άλλο μέτρο σύγκρισης, αλλά μόνο από το βαθμό πολιτισμού στον οποίο έχει φτάσει αυτό το εξεγερμένο έθνος.....»


FRIEDRICH ENGELS
Ιούλιος - Αύγουστος 1857
New American Cyclopedia τόμος Ι -1858

Απ το βιβλίο «Η αποικιοκρατία στην Ασία - Ινδία/ Περσία/ Αφγανιστάν » σε ,μετάφραση-επίμετρο Σάββα Μιχαήλ εκδόσεις «Άγρα»
Το παρόν είναι ένα πολύ μικρό απόσπασμα από την μπροσούρα την οποία συνέστησε Ρώσος Στρατηγός στους Αμερικανούς
πριν οι Αμερικανοί εισβάλουν στο Αφγανιστάν.Δεν τον άκουσαν....

Άσπρος Λύκος

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα είπε...

Σωστός ο Φρήντριχ,
Ενημερωμένος ο Ρώσος στρατηγός,
Μλκία τους των Αμερικάνων που δεν τους άκουσαν...

Ανώνυμος είπε...

Θεωρώ οτι είναι μια πολύ καλή απάντηση στις τρομο-υστερίες των "Πολιτισμένων" Δυτικών. Αυτών που δολοφονούν χιλιάδες με τα remote-control αεροπλάνα, πυραύλους, άρματα μάχης..

Αυτό το οποίο μου έχει κάνει εντύπωση απτα κείμενα των Μαρξ - Έγγελς αλλά και Τρότσκυ και άλλων είναι η επικαιρότητά τους.
150 χρόνια πριν, οι Μαρξ-Έγγελς είχαν συλλάβει αυτό που λέμε σήμερα "Παγκοσμιοποίηση"

Άσπρος Λύκος